Vladimir Nabokov: Lolita

Dvanáctiletá nymfička vládne životu svého nechutného otčíma. Ne všechny podoby lásky se nám musí zamlouvat.

Příběh Dolores Hazeové a Humberta Humberta jsem znal z filmového zpracování. Čekal jsem, že knížka bude silnější zážitek, ale že bude až takhle silná...

Příběh je prostý: H. H. zbožňuje "nymfičky" (dnes už bychom řekli "lolitky"), jistou shodou náhod se stane podnájemníkem vdovy Hazeové, jejíž Dolores je právě takovou nymfičkou, kvůli tomu, aby mohl zůstat s malou Lolou si velkou Lolu (Charlottu) vezme, ta pak najde jeho tajný deníček, udělá mu scénu, nešťastně vběhne pod auto a zemře. H. H. popadne Lolitu a cestují Státy křížem krážem, po čase se v jednom městečku na čas usadí, ale pak se vydají znovu na cesty, při nichž je jim společníkem neznámý stín. H. H. jej nejprve považuje za detektiva, pak odhalí, že se s jeho Lolitou až příliš kamarádí — až mu s ním konečně Lolita zmizí. Humbertovo pátrání nikam nevede, až mu konečně po několika letech Lolita pošle dopis (prosí o peníze). Není tak obtížné ji vyhledat, zjistit, že je vdaná a těhotná, dozvědět se jméno onoho padoucha a zabít ho. Jsem velmi stručný. :-)

Co mě zaujalo:

  • Úvodní vykreslení Humberta — důvody, proč jej tak zajímají nymfičky, jeho evropské manželství.
  • Zcela fascinující je hledání padoucha. Úplně jsem se ztrácel ve všech těch narážkách a vícesmyslech. Tuhle pasáž si musím prostudovat ještě jednou, včetně příchodu padoucha na scénu — nemám v tom vůbec jasno a trochu mě to děsí.
  • Lolitina nechuť k otčímovi, který ji každou noc znásilňuje. Její budoucí vztah k sexu a co si o tom myslí Humbert (pokud to bude bez následků, tak je život fraška).
  • Nabokov jako McFate — zejména Charlotta pod autem a "moje žena je v obýváku".
  • Dekadence zabíjení.

Alternativní čtení (podle Nabokova): Lolita jako anglický jazyk. Emigrace jako klíčový pohled. Kdo všechno je zakletým lovcem?

Děsivá knížka. Co když se začnu bát mít dceru? Proč Lolita nezmizela dřív — nevadilo jí to? Proč ta nekonečná (ne však nudná) hra s padouchem?

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Bože, možná by sis to měl přečíst znova a nepsat tady obsah filmu, který přestože byl dobrý, tak nebyl přesný... Humbert vůbec nezabije manžela Lolity, zabije toho pasáka, s kterým Lolita uprchla. A taky bys možná měl více studovat psychologii, než napíšeš článek právě o Lolitě, protože napsat, že nechápeš chování Lolity - proč neutekla hned, je naprosto nesmyslné. A z druhé strany, nebylo to zas až tak znásilňování - to ona sama ho svedla - to je přesně Nabokova teorie o "nymfičkách". Nicméně se ho nechci zastávat, to, že jí zničil život je naprosto očividné.

Petr Olmer řekl(a)...

A co se trochu věnovat porozumění textu? Netvrdím ani to, že Humbert zabije manžela, ani to, že nechápu chování Lolity.