Memento

Ze dvou stran vyprávěný příběh muže, který ztratil krátkodobou paměť. Kdo si s kým vlastně hraje?

Barevné úseky se střídají s černobílými: černobíle jde příbeh dopředu, barevně dozadu, aby se nakonec obě vyprávění sešla uprostřed a ukázalo se, že všechno je jinak.

Leonard pátrá po vrahovi své ženy. Jeho kamarád Teddy je policista nebo vrah? Leonard vzpomíná na Sammyho, který měl stejné "condition", a zakládá si na tom, že se s tím dokáže lépe vyrovnat. Ale když mluví o Sammym, nemluví náhodou o sobě?

Paralela Leonarda a Teddyho se Sammym a jeho ženou: Stejně jako ona zkouší, jestli Sammy neblufuje, nezkouší totéž Teddy s Leonardem? Oni jdou přes mrtvoly, ale nakonec oba pokušitelé dopadnou stejně. A jestliže opravdu Sammy žádnou ženu neměl a šlo tedy o Leonardovu ženu, je to o to pikantnější.

Skutečně je Natalie jen na vedlejší koleji příběhu? Vyřídila si své a víc se po ní nechce? Nebo je nějak spřátelená s Teddym? Že by také Leonarda zkoušela? Spíš ne.

A jak moc Leonard simuluje? Jak moc je v zajetí vlastních lží? Přece při opisování SPZ si píše rovnou Fakt č. 6 — jak si pamatuje to číslo?

A jestliže si nechal vytetovat SPZ, ukončuje to jeho vraždění? Bude stačit fotka - nebo ji zase spálí a bude si hrát dál?

Výborné momenty: Čekání s lahví na záchodě (zapomene, proč čeká — přece nejsem opilý). Umělá hádka s Natalií a následné překvapení (schovávání tužek!).

Slušný film na zamyšlení. Otázek až moc.

Žádné komentáře: