Henri Chariérre: Banco (Motýlek 3)

Inu, stane se. Není každý den posvícení.

Banco začíná přesně tam, kde Motýlek skončil. Jenomže tentokrát už ta dobrodružství na svobodě nejsou tak zajímavá. Vlastně jsou místy až nesmyslná, i když možná pravdivější než útěky. A vždycky vabank.

Motýlek žije tím, že sežene, ukradne či vydělá spoustu peněz, které následně zmizí - a nic z nich nemá. Nebýt toho, že se to opakuje asi dvacetkrát, bylo by to jistě poutavé. Člověk z toho za chvilku zblbne: Proč letí z Venezuely do Španělska první třídou, když skoro nemá na nájem? Nebo už zase má?

A tak — za poslední peníze si pronajmout hnusnou hospodu, vybudovat luxusní lokál, koupit lokál, prodat lokál, přijít o peníze, pronajmout si hnusný hotel, vybudovat luxusní hotel...

Vím, srovnávám to s Motýlkem, a to bych neměl. Jsme sice o třídu níž, ale pořád přiměřeně vysoko, pořád je to docela zábava. Až na místa, kde se začne mudrovat o politice, o komunistech, o tom, jak by se tohle a tamhleto dalo dělat líp, jak to nikdo neuměl, až k tomu museli Henriho pustit atd atd.

A kdyby nebylo toho sentimentu, těch proplakaných stránek o dětství, o neštěstích a trablech.

Není to klasická "dvojka". Je to horší, protože dojde i na psaní prvního Motýlka, na velkou sebechválu, která tentokrát ohavně páchne, na jakési vyřizování účtů mezi autorem a těmi, kteří vznesli pochybnosti, zda je Motýlek skutečně podle skutečnosti.

Žádné komentáře: