Philip K. Dick: Tři stigmata Palmera Eldritche

Budoucnost. OSN vládne světu, z přelidněné a přeteplené Země vystěhovává novodobé kolonizátory na okolní planety, a zdrogovaní vystěhovalci sní o Zemi.

Barbie a Ken se už nenosí. Místo toho tu jsou Perky Pat a Walt. S ještě bohatší výbavou. A když si dáte trochu Can-D, ocitnete se na Zemi, stane se z vás Pat nebo Walt a užíváte si. Soupravy PP i drogu Can-D dodává stejná firma — P. P. Layouts. PP legálně, Can-D nelegálně.

Obchod kvete, dokud se neobjeví Palmer Eldritch, dávno pohlcený vesmírem, a s ním nová droga, Chew-Z. A realita se rozostřuje. Kdo jednou vyzkoušel Chew-Z, dostal se do světa Palmera Eldritche a nikdy neví, kdy droga přestala účinkovat, pokud snad vůbec někdy přestala. Eldritchův přízrak se vrací, nenápadně tu a a tam probleskne a dá tak najevo, že to je pořád ještě jeho smyšlený svět.

Jen tu a tam se někdo promění v Palmera Eldritche s jeho třemi nezaměnitelnými rysy: ocelovými zuby, umělou rukou a elektronickými oči. Je zničení impéria P. P. Layouts skutečné, nebo se odehrává jen ve fiktivním světě? Ovládl Eldritch všechny kolonie, nebo se to jen někomu zdá? Opravdu může být Palmer přítomný ve všech zdrogovaných myslích najednou?

Autorem knížky je P. K. Dick. To dává odpověď na každou otázku. A každá odpověď je negativnější a depresivnější než předchozí. Jak jednoduché je podlehnout Zlu!

Zatímco Can-D přinášela společné vytržení, hromadnou fikci v jednom společném světě, s Chew-Z je každý sám. A tři stigmata Palmera Eldritche mají i své psychické obrazy: vyobcování, odtržení od skutečnosti a zoufalství.

Žádné komentáře: